In een doos met het opschrift 'oude scherven' lag al tientallen jaren de scherven van deze kruik stof te vergaren in de kelder van Heemkunde vereniging “Vladerack”. De vinder, Wim van Druenen, Pastoor van de Kampstraat 31, had ze gevonden tijdens de bouw van een serre. In de omgeving, aan de rand van het dorp, was al meer aardewerk uit dezelfde periode gevonden.
De steengoed kruik komt waarschijnlijk uit Raeren in België. Hij is op de schouder voorzien van een band van 8 kopjes, gelijkend op wilde- of baardmannen. Er zijn geen parallellen bekend en dateert uit 1550 – 1600. De kruik leek redelijk compleet maar boven en onderkant hadden maar een kleine verbinding met elkaar. Restauratie was noodzakelijk.
Peter van Nistelrooij, oorspronkelijk uit Geffen, bracht de scherven mee naar Stichting Archeologie Maasland. Marja van den Broek wilde wel proberen de kruik te restaureren. Hoe gaat zoiets in z'n werk. De kruik was al gedeeltelijk in elkaar gezet. Boven en onderkant werden aan elkaar geplakt en er werden strips aangebracht om de kruik te stabiliseren. Alle ontbrekende delen worden vervolgens aangevuld met gips. Nooit een materiaal gebruiken dat harder is dan het aardewerk zelf! Dit gaat met kleine stapjes tegelijk, laagje voor laagje. Het ontbrekende stuk was toch wel erg groot, dus veel stapjes. Gelukkig waren bijna alle kopjes gaaf.
Toen het gat enigszins gedicht was kon er een ballon in aangebracht worden. Door deze steun kan het gat sneller gedicht worden op een klein gaatje na om de leeggelopen ballon weer te verwijderen. Dan moet de vorm onder handen worden genomen. Gips is zacht, makkelijk te schrapen en schuren.
Als laatste wordt de gips op kleur gebracht met acrylverf. De kruik was voorzien van zoutglazuur wat een vlekkerig effect geeft. Om dit na te bootsen is er met een spons en een tamponeerkwast een donkerdere kleur aangebracht. Het resultaat mag er wezen en krijgt een mooi plaatsje bij Heemkunde vereniging “Vladerack”.